Így válassz színt a falakra festés előtt 2. - Színtévesztő a családban
2018. november 21. írta: Imrebacsy

Így válassz színt a falakra festés előtt 2. - Színtévesztő a családban

A falak színének kiválasztása ugyan közös projekt a családokban, de tapasztalatom szerint az árnyalatokról főként a hölgyek döntenek. Az eredmény láttán pedig néha furán néznek a férfiak.

Ennek az oka gyakran egy igen egyszerű, csak eddig még titokban maradt tény, a családban színtévesztő is van. Nem ritka dolog, 12 férfi közül egy színtévesztő. A nőknél sokkal kisebb az arány, kétszáz nő közül egy látja másként a világot.  

Magyarországon mintegy félmillióan vannak, akik másképp érzékelik a színeket, és legtöbben közülük nem is tudnak erről. A falfestéshez mostanában legtöbbet használt színek pedig éppen azok, melyeket a színtévesztők másként látnak.

Mutatok néhány tetszet, ahol ellenőrizhető, hogy ki mit lát a családban, de előtte lássunk pár fotót a 2019-es trend színmintái alapján, melyek alapján azonnal kiderül, hogy milyen fontos dologról beszélek. 

A baloldali képek azt mutatják, hogy mit látunk normál esetben, a jobboldali pedig a színtévesztők által érzékelt látványt. Különösen érdemes a pirosas, narancsos, lilás árnyalatokra figyelni a választás során. Ugye milyen másként látjuk a világot?!

13.jpg

12.jpg

10.jpg

14.jpg

2.jpg

3.jpg

5.jpg

7.jpg

8.jpg

11.jpg

A fenti képek segíthetnek megérteni azt is, hogy a gyerkőc miért mondja zöldnek az okkersárga cserépkályhát, vagy miért rajzolja egészen más színre a felhőket az oviban. (Persze ez utóbbi még a tág képzelőerőnek is köszönhető lehet.)

A színtévesztés általában apáról lányra öröklődik – aki legtöbbször nem lesz színtévesztő, ám hordozó igen – majd az ő fiúgyermeke szintén más színekben látja majd a világot.

Életünk során is kialakulhat színtévesztés, pl. cukorbetegség, mérgezés miatt.

A teszteket itt találod: http://hu.colorlitelens.com/szinlatas-teszt.html

Itt kövess a facebookon
Kövesházi Imre 06703612305

A bejegyzés trackback címe:

https://tisztasagifestes.blog.hu/api/trackback/id/tr4514384652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ráhel a saját lábunkon áll 2018.11.22. 11:08:35

A baloldali és a jobboldali képek között nincs semmi különbség.

Nem is értem....

Ráhel a saját lábunkon áll 2018.11.22. 11:08:39

A baloldali és a jobboldali képek között nincs semmi különbség.

Nem is értem....

metal · http://electric.blog.hu 2018.11.22. 12:35:32

Én színtévesztő vagyok, de minden képen látom a különbséget! Ugyanis a színtévesztés nem olyan, hogy minden színtévesztő pont ugyan úgy téveszt színeket. Vannak tipikus színtévesztések, de az, hogy azokban milyen "mélységben" téveszt valaki, egyén függő. Ennél egy kicsit jobban utána lehetett volna járni, ha már cikket írsz róla.
Amúgy meg felfestésnél ez kurvára nem szempont, ha nem tetszik, akkor nem érdekel, hogy azért nem, mert én rosszul látom a színeket, vagy azért mert csak! Olyat kell választani, amivel mindenki egyetért, és kész.

nyu 2018.11.22. 12:47:41

Valahogy úgy alakult, hogy hozzám keveredett pár csomag bontatlan csempe húgom lakásfelújításáról, aztán amikor nálam kellett valamit javítani, akkor a szerelők néztek rám furán, miért akarom rózsaszín csempével pótolni a kibontott halványzöld fürdőmet.

Mint utólag kiderült, pont ugyanolyan márkájú+mintájú csempét választott húgom is, mint amilyen nálam volt, csak a színe volt más...

Imrebacsy 2018.11.22. 13:09:58

@metal: Kedves Metal, ez bizony gyakori probléma. És fontos, hogy felhívjuk rá a figyelmet, a lakásfelújításnál is gondot okozhat a színtévesztés (főleg, ha nem is tudnak róla). Mélyebben itt nincs értelme belemenni, de a javasolt linken sok infót találsz még.

metal · http://electric.blog.hu 2018.11.22. 15:13:42

@Imrebacsy: Akkor még egyszer! Nekem nem kell sok infó róla, mert az vagyok, tudom magamról, tesztekkel is ki lett mutatva. És pont ez a lényeg, hogy én ettől függetlenül pontosan láttam a képeken a különbséget, amiket te alap igazságként megadtál, hogy az a színtévesztő, aki egyformának látja a két képet. Valóban nincs értelme mélyen belemenni, de megtévesztő dolgokat se érdemes írni, ha nem értesz hozzá, akkor ne írj róla, ha igen, akkor meg írj jól!

Imrebacsy 2018.11.22. 15:52:21

@metal: Én nem látok ilyet a szövegben "az a színtévesztő, aki egyformának látja a két képet".
A színtévesztők többsége azonban a jobboldali képeket látja ezeknél a színeknél. A jelek szerint te nem közéjük tartozol.